Наситняване - Същност

Реклама:
попитан в Наука от znaiko

Наситняването е необходимо преди всичко в предприятията за подготовка на минерални суровини, в ТЕЦ-овете за въглища, в брикетиращите фабрики, в циментовата, керамичната, химическата , фармацевтичната, хранително-вкусовата и др. промишлености.

Обработваните материали са с различни физически и химически свойства.  Също така желаната производителност, едрината на зърната, зърнометричната характеристика са различни и въпреки стремежа на конструкторите за създаване на широко приложение на машините е необходимо използването на различни принципи на въздействие при наситняване, както и използването на различни комбинации на силите.

По тази причина машините за наситняване и класиране за междинен и краен продукт имат голямо разнообразие.Те се разпростират от необходимостта да се наситнят твърди минерални суровини, като руда, въглища, скали, соли до свързващите вещества, продукти на химическата, хранително-вкусовата и др. промишлености.

Тъй като процесите на наситняване и класиране (подготовка) са с висок специфичен разход на енергия, а също така са първата стъпка от подготовката  на суровините, то тези процеси от гледна точка на икономия на енергия и материал, както и осигуряване качеството на готовия продукт, са с нарастващо значение. Според някои автори човечеството изразходва повече от 1/20(според други 1/5) от енергията, която произвежда за трошене и смилане на материали. У нас са повече от 15% от цялото производство.
По време на подготовката на твърди минерални и др. суровини, чрез механични въздействия се променят физическите свойства на материала, като например зърнометричната характеристика, едрина или форма на зърната и зависещите от това физически и структурни свойства на веществата.
 

Вашият отговор или мнение по темата:

Your name to display (optional):
Конфиденциалност: този е-майл адрес ще бъде ползван само за изпращане на тези нотификации.
Код за проверка срещу спам:
За да избегнете тази проверка в бъдеще, моля влезте или се регистрирайте.

Избрано от нашия блог:

Подобни въпроси

Харесайте ни


Избрани Статии:
45 Любопитни Факта за Човешкото Тяло
Ръководство: Как се Прави Сайт
Форекс - Въведение и Успешна Търговия на Финансовите Пазари
Картички за Рожден Ден

Снимка на Деня:

Снимка на Деня


...