Фактори, влияещи на процеса пресяване.

Реклама:
попитан в Наука от znaiko

Основните технологични показатели, които характеризират работата на пресявната уредба са производителността и ефективността на пресяване.
Те зависят от условията на пресяване, от характеристиката на насипния материал и от вида на ситото.
- едрината на зърната на насипния продукт оказва влияние върху процеса пресяване. Когато количеството на зърната са по-големи от 1,5 и повече пъти от размера на отворите на ситото това не оказва голямо влияние върху скоростта на пресяване. Това влияе най-вече на износването на ситото и на разхода на енергия. Когато количеството на зърната в класата е с размер по-малък от половината от размера на отворите, това също не вилияе върху процеса на пресяване. Този материал „изтича” през отворите още в началото на ситото (при захранването). Такива зърна от класата се наричат „леки”.
По отношение на пресяването „трудни” се наричат зърна, които са с по-малък размер от отворите, но близък до тях. За да преминат такива зърна в подситов продукт, то те трябва да се приближават до отворите повече пъти. Това намалява производителността.
Зърна, малко по-големи от „трудните”възпрепятстват пресяването им. Те се движат в един слой , понеже са с близки размери.
Това са „затрудняващи” зърна, понеже освен това често се и заклинват в отворите и пречат на надлъжното движение на материала. Трудните „+”затрудняващите” зърна образуват класата на зърната с „критични размери”.
- формата на отворите на ситото също влияе върху процеса.
Правоъгълни –квадратни-кръгли отвори
(най-бързо)
С кръгли отвори дават дребен подситов продукт.
Кръгли-квадратни-правоъгълни
(най-дребни)
За да бъде продукта с еднаква големина, то трябва размерът на правоъгълните отвори да е 65÷70% от диаметъра на кръглите отвори
Предимства на правоъгълните отвори
●по-голям светъл отвор и по-малка стойност;
●по-леки са;
●по-висока производителност;
●по-трудно се запушват при влажен материал.
Недостатъци
●не се получават класи с точни размери;

-влагосъдържанието на материала- по-висока влага, по-ниска производителност.Най-чувствително е влиянието при ситни класи със значителна специфична повърхност. При влага от 5÷7% до 15÷20% се получава слепване на отделните зърна, образуват се пластични топки, полепва по пресявната  повърхност. При повече влага се намалява триенето. При по-малко влага влияе само при много ситни материали.

-широчина и дължина на пресявната повърхност
По-голяма широчина → по-голяма производителност
По-голяма дължина → по-висока ефективност.
От абсолютните размери на отворите зависи производителността на ситото. По-големи отвори  → по-голяма относителна производителност (на 1 m2)
-    ъгъл на наклона на ситото
Ефективността на пресяване зависи от ъгъла на наклона на                                                              ситото (преминаването на зърната през отворите)

-скоростта на движение на материала върху ситото

Вашият отговор или мнение по темата:

Your name to display (optional):
Конфиденциалност: този е-майл адрес ще бъде ползван само за изпращане на тези нотификации.
Код за проверка срещу спам:
За да избегнете тази проверка в бъдеще, моля влезте или се регистрирайте.

Избрано от нашия блог:

Подобни въпроси

Харесайте ни


Избрани Статии:
45 Любопитни Факта за Човешкото Тяло
Ръководство: Как се Прави Сайт
Форекс - Въведение и Успешна Търговия на Финансовите Пазари
Картички за Рожден Ден

Снимка на Деня:

Снимка на Деня


...