Хидратообразуване

Реклама:
попитан в Наука от stoyan

Хидратите на газовете представляват твърди образувания, които се състоят от молекули на газа и водата. Структурата на хидратите е такава, че при определени условия (налягания и температури) молекулите на газа изпълват празнините в структурата на водата. Връзките между молекулите в хидрата се обуславят от вандервалсови сили.

При образуване на хидрати на газовете за сметка на внедряването на молекули на газа, разстоянието между молекулите на водата се увеличава, в резултат на което плътността на водата в хидратно състояние намалява приблизително с 15% по отношение плътността на водата в състояние на лед, която е 0,85 g/cm3.

В единица обем вода се разтваря до 300 обема газ. В единица обем газов хидрат се съдържа до 160-180 cm3 газ. При това колкото е по-висока молекулната маса на газа, толкова по-ниско налягане (при постоянна температура) е необходимо за образуването на нов хидрат.

По-голяма част от природните газове (CH4, C2H6, C3H8, CO2, N2, H2S) образуват хидрати, но преобладаващи са хидратите на CH4 и CO2. ( Метан и Въглероден Диоксид)


 

*cm3 - кубичен сантиметър

Вашият отговор или мнение по темата:

Your name to display (optional):
Конфиденциалност: този е-майл адрес ще бъде ползван само за изпращане на тези нотификации.
Код за проверка срещу спам:
За да избегнете тази проверка в бъдеще, моля влезте или се регистрирайте.

Избрано от нашия блог:

Подобни въпроси

Харесайте ни


Избрани Статии:
45 Любопитни Факта за Човешкото Тяло
Ръководство: Как се Прави Сайт
Форекс - Въведение и Успешна Търговия на Финансовите Пазари
Картички за Рожден Ден

Снимка на Деня:

Снимка на Деня


...