6 Обидни Думи с Невинен Произход

В тази статия ще разплетем етимологията на шест обидни думи, които чувате ежедневно, с безобиден произход:

6. Балък

riba

Турска дума, която буквално означава – риба. А аналогията която се използва за да се превърне в обидна дума е глупостта на рибата, която захапва кукичката. Ако не искате да използвате турцизми, може да изберете и алтернативната обида – „шаран“.

5.  Мангал

mangal

Мангалът представлява метален или керамичен съд за пренасяне или горене на твърдо гориво, най-често дървени въглища. За съжаление в момента думата не се използва визирайки това приспособление.

4. Бардак

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-drinking-water-poured-glass-image29724158

Въпреки че това е нарицателно за публичен дом или свърталище на слабо морални хора, бардакът е турска дума и означава чаша, интересен факт е, че това е чаша за безалкохолна напитка или вода.

3. Пачавра

04words

Думата представлява обида за лека жена, а всъщност е средство за почистване – парцал или кърпа, често по-старите хора използват думата пачавра за да назоват гъбата за бърсане на маса.

2. Шафрантия

Women at a tap dancing class in the gymnasium at Iowa State College, Ames, Iowa, May 1942. Photographer: Jack Delano

В средата на XIX век, вдъхновени от френската революция, народите в Австро-Унгарската империя се вдигнали на бунт в търсене на равенство и свобода. След бруталното потушаване на бунта много хора избягали от родните си места и се заселили в Османската империя – в Шуменско, днешна свободна България, където донесли и своите забавления. Унгарецът Михай Шафрани организирал забава с оркестър и хоро – където на сцената редом излизали български младежи и девойки – нещо нечувано до този момент. В следствие свободолюбивите жени били наричани шафрантии

1. Миндил

salfetka

Думата произлиза от арабски и означава салфетка или хартиена кърпичка. За съжаление тенденцията за назоваване на леки жени с имена на средства за почистване се е запазила и до днес и в списъка може да добавим и думата парцал.

 


Share on Facebook

ЗА ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Харесай нашата страница във Facebook:

Коментари