Създаване На Уебсайт в 3 Лесни Стъпки:

Направете Сами Сайт за По-Малко от Час

Това ръководство "Как се прави сайт" е предназначено за начинаещи и включва подробна информация как да си направите сайт или блог стъпка по стъпка. Дори и да нямате технически познания за програмиране, ако следвате описаните по-долу стъпки след по-малко от час ще имате собствен уеб сайт с адаптивен дизайн.

И ако вече сте готови с първият си въпрос – Какво е адаптивен дизайн? – Адаптивен дизайн или responsive (mobile friendly) означава, че сайтът ви ще се показва еднакво добре както на компютър, така и на мобилен телефон. И така в следващите минути ще ви покажа:

Как Се Прави Сайт без Умения за Програмиране:

 

1

Как се прави сайт: ПЪРВА СТЪПКА

Първото нещо което трябва да направите при създаване на сайт е да решите каква платформа ще използвате за управление на съдържанието (cms платформа).

Какво означава CMS платформа?

CMS (content management system) е система за управление на съдържание, която ви дава възможност чрез администраторски панел да добавяте статии, страници, медия (видео, изображения) и всякакъв вид съдържание към вашия сайт.

В далечната 2003, когато направих първия си сайт, голямата част от сайтовете се създаваха чрез HTML език, CSS  и Flash – което изисква много време за обучение и изработка. Това е и причината много хора все още да мислят, че да създадеш собствен уебсайт е трудно начинание изискващо много кодиране и дизайнерски умения.

Разбира се и днешните сайтове, както и този маркетинг блог, използват HTML и CSS, но благодарение на системата за управление, която използвам  – WORDPRESS не е необходимо да имате каквито и да е било познания за да управлявате сайт – а просто да инсталирате тази система на вашия хостинг (малко по-надолу има подробни обяснения как става това, повярвайте ми няма да ви затрудни).

И ако ви звучи трудно за проумяване ще дам един пример: може да гледате на системата за управление на съдържание, като на вашия Windows – софтуер който ви дава възможност с достъпен интерфейс да управлявате вашия компютър без да знаете командите, които стоят зад всяко натискане на мишката, всяко отваряне на папка и т.н.

През 2016 година системите за управление на съдържание правят създаването на уебсайт достъпно за всеки. Има много различни системи за управление на съдържание, а най-използваните в световен мащаб са изобразени в следната диаграма:

Диаграма на най-популярните CMS системи през 2016

Как се прави сайт: Популярни платформи за създаване на сайт

Както сами виждате най-използваната система е WordPress, справка на страницата на организацията wordpress.com показва, че към момента системата е използвана от над 60 милиона сайта, включително и от брандове като Vogue, New York Times, BBC и още много други. Разбира се въпреки, че основната система е wordpress тези брандове имат екипи от програмисти, които постоянно разработват различни добавки и функционалности за сайтовете на тези компании съобразени със специфичните им нужди.

Защо WordPress и трудно ли се прави сайт с WordPress?

Най-голямото предимство е че това е отворен софтуер, който е напълно безплатен, а поради масовото му разпространение обществото от програмисти които допринасят постоянно за развитието на тази система е създало множество добавки и теми (темата е основният дизайн на сайта)  – които може да използвате също безплатно. Резултатът от хилядите човекочасове труд на обществото от програмисти е една изключително лесна за управление система, с която може да създадете сайт в рамките на 5 минути. Последният огромен плюс на тази система е, че е преведена на много езици, включително и на български.

Подходящ за начинаещи

На практика ако знаете да работите с Microsoft Word, то вие вече знаете как да добавите съдържание във вашия нов уеб сайт базиран на wordpress.

Възможност за надграждане

С помощта на няколко безплатни добавки (plugins) може да надградите вашия wordpress блог и да го превърнете в страхотна бизнес страница, страница на хотел, заведение, лична страница, дори и онлайн магазин – за всяка една бизнес или персонална нужда има съответна тема, която може да инсталирате, както и подходящи за нея добавки.

И тъй като е най-популярната платформа, във всеки форум, дори и български, има хора които разбират от WordPress. Те с радост ще ви помогнат с полезни съвети, когато решите да добавяте различни функционалности за специфичните нужди на сайта ви. Разбира се, ако имате някакви въпроси по създаването на вашия сайт не се колебайте да се свържете с мен.

Разбира се има още много и различни системи за управление на съдържание, като Joomla и Drupal, които също са преведени на български език и са подходящи за различни типове сайтове, но най-лесната система подходяща и за начинаещи е именно „Уърдпрес“.

В следващата стъпка от ръководството ще минем през процеса на избор на домейн и хостинг за вашия уебсайт.

В последната –  трета, стъпка – Ще ви покажа как да инсталирате wordpres и да настроите вашия нов сайт или блог с много картинки, за максимално улеснение.

2 

Как се прави сайт: ВТОРА СТЪПКА

Избор на домейн име и уеб хостинг за вашия нов уеб сайт

За да бъде достъпен вашият уебсайт онлайн са необходими 2 неща:

 • Домейн име (например www.moisait.com) – помислете добре преди да регистрирате вашето домейн име.
 • Хостинг (услуга, която свързва вашия уеб сайт с интернет)

И докато платформата Wordpress е безплатна, то регистрацията на домейн струва между 10 и 20 лева на година, а хостингът 5-7 лева на месец. – Тези разходи просто няма как да бъдат спестени ако искате да имате собствен уеб сайт, на собстсвен домейн.

Когато имате собствен домейн, напълно безплатно ще може да направите и свой e-mail адрес например. Ако решите да създадете личен уеб сайт ivanov .com то можете да имате безброй много e-mail адреси, като например ivan@ivanov.com – това изглежда много по-професионално, особено ако сайтът ви ще е свързан с вашия бизнес – това е още един начин да покажете професионализъм, предвид фактът, че все още в България има многобройни фирмени адреси завършващи на @abv.bg ; @gmail.com или @mail.bg, например.

Ако не държите вашият уеб сайт или блог да има собствено домейн име, то може да спестите и хостинга и да регистирате безплатен блог в www.blogger.com – безплатна блог услуга на google.com , където адресът на сайта ви ще е username.blogspot.com – твърде дълго и крайно непрофесионално за бизнес уеб сайт, но все пак алтернатива, ако не искате да влагате средства.

От къде да регистрирам домейн име и хостинг?

Най-големият домейн регистратор в световен мащаб е www.godaddy.com, повечето хостинг провайдъри също предлагат услугата регистрация на домейн име, затова вариантите са много. За целта на тази презентация, ще ви покажа как да регистрирате хостинг и домейн с godaddy.com тъй като аз хоствам моя сайт там.

Препоръчително за начинаещи е да регистрирате вашия домейн и хостинг при една и съща компания (по този начин си спестявате допълнителни настройки), другият плюс е, че когато поръчате хостинг обикновено получавате и безплатно домейн име за първата година.

Най-евтиният – Economy плана на godaddy струва 3.99 Евро на месец ( с 40% отстъпка при предплащане за 1 година вместо 6.99 Евро на месец) включва и безплатен домейн, ако предплатите за една година, което е добра идея, защото ви спестява пари, време и предотвратява сайтът ви да изчезне от мрежата, ако някой месец забравите да платите.

ВАЖЕН ЪПДЕЙТ

За ограничено време Godaddy пускат промоция на горния хостинг пакет на цена само 1 евро на месец – за първата година хостингът ви + безплатния домейн ще струват само 12 Евро (по принцип това е цената само на домейна) може да се възползвате от тяхната промоция като натиснете тук или на банера им:


$1*/ mo hosting! Get going with GoDaddy!

Промоцията няма определен срок, което значи че при достигане на определената от Godaddy бройка на продадени пакети с намаление от 90%, промоцията ще приключи автоматично, затова ви съветвам ако възнамерявате да се възползвате да не чакате допълнително време.

Ако имате въпроси по регистрацията на този  хостинг, натиснете тук за подробно ръководство за регистрация на хостинг и домейн от Godaddy.

Какво домейн име да Избера?

Ако избирате домейн име за вашата фирма – то най-добре е да се спрете на името на фирмата ви разбира се. Най-популярното разширение е .com , следван от .net . info и .org

Ето и няколко полезни съвета:

Домейн името трябва да звучи добре, да се запомня лесно и да не може да бъде сбъркано, защото рискувате хората да попаднат на друг сайт, вместо вашия – любим мой пример е сайтът на народното събрание – parliament.bg който често се бърка с parlament.bg

Ако желаното от вас име е заето (което е много вероятно, особено за .com) то може да добавите едно -bg отзад, например hoteli-bg.com, bghoteli.com или подобно.

3

Как се прави сайт: ТРЕТА СТЪПКА

Инсталиране и настройка на WordPress

Препоръчах хостинг от Godaddy, не само защото са най-големия домейн регистратор в света, което говори, че са сериозна корпорация, но и защото, там е изключително лесно да инсталирате WordPress – ето какво трябва да направите:

 • Влезте в профила си в Godaddy.com  и натиснете Web Hosting
 • Влезте във вашия CPanel, скролнете до меню Web Applications и натеиснете WordPress:

инсталиране на WordPress

 • Натиснете бутона „install this application“

Инсталация на Уърдпрес 2

 • След това ще ви се покаже страница с настройки, където трябва да направите промени в полетата, които съм оцветил с жълто:
  – В поле Domain – автоматично е избран домейна, който сте регистрирали (не променяте нищо)
  – Оставете празно поле Directory
  – В полето Language изберете Bulgarian

Избор на език за вашия сайт

 • Оставете останалите настройки така, както са и скролнете, до следните настройки:

Настройки на вашия блог

– Където трябва да въведете username и парола, с които да влизате в администраторския панел на сайта ви, email и Заглавие и подзаглавие на сайта.

 • Само трябва да скролнете още малко надолу и да натиснете Install – Godaddy.com ще инсталира за вас wordpress.

Вече вашият WordPress блог е инсталиран, за да влезете в администраторския панел отидете на imetonasajtavi.com/wp-admin и въведете избраните от вас username и парола. Таблото за управление изглежда по този начин:
Wordpress контролен панел на сайт

В лявата лента, както сами виждате има меню от където може да добавяте Публикации (блог постове), ако искате вашия сайт да бъде блог – когато най-новата публикация излиза на главната страница, или пък да създадете страница и да настроите тя да се показва като статична, ако желаете да имате статичен уеб сайт. Малко по-надолу подробно съм описал как да направите това.

Настройка На WordPress

По подразбиране вашият сайт е в блог формат, ако желаете да има статична страница която да се показва на посетителите на сайта ви, направете следните настройки:

Настройка на статична страница:

Отидете на Настройки -> Четене и натиснете на отметката „Статична страница“ и изберете коя страница да се показва при отваряне на вашия уеб сайт.

Как се прави статичен сайт с WordPress

Избор на Дизайн:

За да бъде уникален и за да отговаря на специфичните ви нужди, вашият сайт трябва да има подходящ дизайн. Във wordpress смяната на дизайна на сайт става посредством инсталиране на теми.

Подробни инструкции за инсталиране на тема ще намерите тук

Ако имате някакви въпроси или нещо от ръководството не е достатъчно ясно обяснено, ще се радвам да се свържете с мен, ще се постарая да отговоря в рамките на 1 ден.

Натиснете тук за връзка с мен

Вече вашият сайт е готов и знаете как се прави сайт, Честито!

От тук насетне трябва да отделите малко време за да разучите интерфейса на администраторския панел и да започнете да добавяте съдържание към вашия уеб сайт. А за да бъде още по-страхотен ето няколко популярни урока за това как да добавите различни функционалности към него:

 • Как да добавите контакт форма към вашия сайт – За да може да се развива един сайт, то задължително трябва да има обратна връзка с читателите му, в това ръководство ще ви покажа как да добавите контактна форма към новия ви проект.

Ако това ръководство ви е помогнало, моля споделете го с вашите приятели:

Последни Статии


SEO Оптимизация на Вашия Сайт

Вече имате собствен сайт с всички необходими настройки, добавили сте съдържание и идва времето вашия сайт да получава трафик, респективно нови клиенти. Това може да стане по 2 начина – с директна реклама или с оптимизация за търсещи машини, като Google – най-посещавания сайт, когато човек прави проучване в интернет….

Сайт за Хотел: Направете сами сайт за вашия хотел

Все по-голям процент от резервациите за почивки в България стават по интернет, което води до необходимостта дори и по-малките хотели и къщи за гости да имат собствен сайт, където хората могат да придобият представа за местоположението, състоянието на хотела ви и най-важното как да се свържат с Вас за да направят…

Регистрация на Хостинг и Домейн от Godaddy

В случай, че имате затруднения по процеса на регистрация на хостинг от Godaddy.com тук стъпка по стъпка с подробни описания преминавам през целия процес. Необходимото време за регистрацията на вашия хостинг пакет с домейн име е няколко минути. И така да започваме: Натиснете тук за да отидете директно към промоцията…

Добавяне на Контакт Форма във WordPress

Независимо от типа на сайт, който имате е необходимо вашите читатели или клиенти да могат да се свързват с вас. В този урок ще ви покажа как да добавите контактна форма към вашия WordPress сайт. От администраторския панел отидете на Разширения -> Добавяне на още  В полето за търсене на…

Инсталиране на WordPress Тема

Смяната на дизайна на WordPress сайт, става посредством инсталиране на теми. За да инсталирате нова тема, от администраторския панел изберете: Външен вид -> Теми  Показват се всички инсталирани теми, за да добавите нова натиснете „Добавяне на нова тема“ Пред вас ще излязат над 2000 безплатни теми, които може да сортирате по…

 • Хостинг от Godaddy
 • Wordpress България