в Политика и икономика от
Глобализация на търговията на дребно
Търговията се развива в условията на глобализацията. Бавния растеж на старите пазари и предоставените възможности на нововъзникващите – особено Китай, Индия и Русия, принуждават компаниите за търговия на дребно, свързаните с тях групи и холдинги, да предприемат интернационални експанзии. Диверсификацията е възможност за тях да намалят икономическите, политическите и социално-културните рискове. Извършен анализ на топ 250 ритейлъри в света показвам че водещите 250 компании са имали операции средно в 5,9 държави, което е почти в 6. Продажбите от международни изяви са обаче още сравнително малък дял 14,4% от приходите. В топ 250 все още близо половината (около 107 или 43%) не са излизали от домашните си пазари. Най-голямото увеличение е от придобивания, чрез които компаниите навлизат в международните пазари. Водач в листата е Wal-Mart с обем продажби, които са по-големи от сумата от продажбите на втория, третия, четвъртия и петия ритейлър след него.

В топ десет на ритейлърите има 6 от САЩ, в топ 250 са 93 (45,6% от общите продажби), но въпреки това не са глобални играчи и повечето работят само в собствения си пазар. Японските компании са на второ място в топ 250 с 34 компании, но две трети от тях действат само в родината си. Япония остава най-изолирана от водещите компании в света в областта на търговията на дребно. Френските и Германските ритейлъри оставан най-международно ориентирани. Европейските групи в топ 250 са имали операции в чужбина в средно 9,9 държави, които им носят 28,1% от приходите от продажби. Ползата от глобализацията се изразява най-добре с данни за печалбата. Компании, които са оперирали само в една страна, са имали среден растеж на печалбата от 7,6%, докато тези, които развиват дейност в над 10 страни, отчитат двойно по-висок растеж. Направеното изследване потвърждава хипотезата, че интернационалните вериги са по-успешни от националните.

Търговски Форми и Глобализацията

Повечето от компаниите за търговия на дребно в топ 250 са в бизнеса с хранителни стоки, 135 от водещите вериги са супермаркети, хипермаркети и кеш-енд-кери магазини. Все повече се увеличава популярността на специализираните магазини като “H&M”, “Inditex”, “Ikea” и други. Големите ритейлъри могат да договарят по-ниски цени от доставчиците и имат финансовите възможности да се разширяват на различни пазари. Като най-често използваните през 2005 година са показани на фигура 1:

Глобализацията в търговията на дребно се изпразява и във възможността служителите на глобални търговски фирми (като Wal-Mart, Carrefour, Metro, Tesko) да сменят работата си без да чувстват разлика: Гореизброените ритейлъри се договориха за приемането на общ етичен кодекс , където е предвидено за всички едни и същи работни условия и трудово възнаграждение.

Спонсор на статията: Форекс и Валутна Търговия за Начинаещи от forexbg.info

Вашият отговор или мнение по темата:

Your name to display (optional):
Конфиденциалност: този е-майл адрес ще бъде ползван само за изпращане на тези нотификации.
Код за проверка срещу спам:
За да избегнете тази проверка в бъдеще, моля влезте или се регистрирайте.

Избрано от нашия блог:

Подобни въпроси

Харесайте ни


...