в Политика и икономика от
редактеран от
Проблемът не е в глобализацията, а в начина, по който тя се управлява. Развития свят трябва да изпълни своя дял от задачата по реформиране на международните институции, управляващи глобализацията.

Тенденциите на глобализация на търговията засегнаха и българските магазини. За разлика от Западна и северна Европа, където хипермаркетите загубиха пазарен дял, в Югоизточна Европа включително България се забелязва тенденция за навлизане на хипермаркети и удобни магазини. Дурга перспектива е развиването на вериги от дисконтови магазини, които са подходящи за нашата страна, характеризираща се с намалена покупателна сила на населението.

За сравнение ще разгледам накратко развитието на интернационализационния процес в северната ни съседка. Румъния с население от 22 милиона души е по-атрактивен пазар от България. Средното потребление на ендо домакинство през 2006 година е 1700 евро. В Румъния има нова тенденция на пазара, наречена "Завръщане към корените", изразяваща се в преоткриване на традиционните магазини в селските райони на страната. Освен това в Румъния се предприема откриването на модерни формати и прогнозата е, че през 2010 г. 50% от търговията на дребно в страната ще преминава през модерни обекти. 40% от чуждестранните инвестиции в Румъния през последните 15 години са в търговията на едро и дребно. От 250 топ вериги магазини в света в Румъния оперират 17, докато в България само 6.

У нас има фирми, които са провели свои проучвания и засега отказват да разкриват свои обекти. Що се отнася до действащите от няколко години търговски вериги у нас, те регистрират успехи. Това са Metro, Billa, Praktiker, Hit, Kaufland и др. Глобализацията на търговията на дребно има много положителни аспекти като: уедряване на търговските обекти, измервано като търговска площ на един обект, подобряване на обслужването на потребителите, разкриване на нови работни места, разнообразяване на асортимента на стоките, получаване на икономия от мащаба.

Metro притежава над 500 магаизна в над 30 страни. Преди блзиа 40 години Metro заедно с холандската компания SHV основвата Metro Cash&Carry с първия си магазин в Амстердам. От 1998 година Metro Изкупува дела на SHV, като концерна Metro има близо 2300 обекта в Европа Азия и Африка. Доставчиците на Metro - в България са над 400 български производители и вносители.
Billa концерн има 1780 филиала в много страни. От 1996 г. Компанията Billa става член на немската група REWE, Която е лидер на европейските пазари, като се насочва към страните от Централна и Източна Европа. Billa притежава мрежа от супермаркети и хипермаркети в Европа (Италия - 65, Чехия 62, Полша - 18, Унгария - 30, Словакия - 21, Румъния - 5 , Хърватска -3, Украйна - 3). В България Броя на магазините е над 30 и продължават да се строят нови.
От направените проучвания може да се изведе изводът, че България не изостава от тенденциите на съвременната търговия на дребно.

Нямаме представители на всички известни фирми за търговия на дребно, действащи в Европа. Не говори добре за България, че известни фирми като Tesko са направили проучвания и са се отказали от стъпване на българския пазар - като неперспективен и недостатъчно платежоспособен. Очаква се с присъединяването на страната ни към единната европейска зона, пречките за навлизане в страната ни на големите търговци на дребно, ще намалеят. Анализът показва, че в условия на външните фактори от средата, икономическите показатели и конкуренцията в икономика с висока степен на пазарна ориентация, международните търговци на дребно действат с успех. Навлизането на веригите за търговия на дребно в страните от централна и Източна Европа става по комбиниран начин с адаптиране към местните специфики на населението и икономиката и пазарната ориентация.
Предложеният модел е добро ръководство за търговци на дребно за навлизане в чужди пазари. Създаването на пазарна интелигентност и нейното разпространяване води до по-успешно провеждане на търговски операции на пазари в страните в преход. Интернационализацията на търговията на дребно се оценява чрез микро нагласяване към местните стандарти и оценка на пазарната ориентация на междуфирмено равнище, което безспорно има влияние върху представянето на фирмите.
Клиентите предпочитат търговски обекти, които представят пространствено удобство, разнообразие на асортимента, умерени цени и културно обслужване.
Интересна информация има специализираната компания за анализи и прогнози в областта на търговията на дребно IGD, която представя данни за ритейлинга в пет категории, като първите три касаят търговци, страни и формати.

По нейни данни през 2005 г. Търговията в България се изчислява на 5,8 милиарда евро. Според прогнози на експерти от компанията до 2010 г, продажбите ще достигнат7,1 млрд., евро, а след още пет години 8,3 млрд. Евро. След България в класацията за обем на търговията се нареждат Сърбия, Хърватия и Словения. Като най-перспективни европейски държави са дългосрочни инвестиции в сферата на търговията на дребно се очертават Русия, Полша и Румъния, според направеното изследване. Пазара в Русия е близо 20 пъти по-голям от този в България, а очаквания растеж до 10 години е около 6,3%. В Полша търговията е почти 8 пъти по-голяма, от колкото у нас.

Румъния, която в момента се очертава като най-големия ни конкурент в привличането на чуждестранни инвестиции, има пазар 3 пъти по-голям от нашия. Това е и причината поради която в Румъния работят голяма част от световни търговски вериги, които все още не са стъпили у нас.

България е на последно място в ЕС по показателя търговска площ от модерни обекти на глава от населението - 15 кв.м на 1000 души. Средното за Европа е 180-200 кв.м. Най-голям избор от търговски площи има в Швеция, където на 1000 души се падат повече от 400 кв.м. магазини.

Към 2008 година у нас работят 7 мола с общо 118 хил.кв.м. търговска площ, която се дава под наем: 4 в София, Варна, В. Търново и Пловдив. Като към тази дата още 17 нови мола са в строеж: 6 в София, в Пловдив - 3, във Варна - 3, В Плевен - 3и по 1 в Бургас и Стара Загора. Тези обекти ще опреснят цифрата на съотношение квадратура търговска площ, падаща се на 1000 души население.

Към миналата 2012 година в София се е прогнозирало да има: 517 хиляди квадратни метра площи за отдаване под наем, или със 8 пъти повече от колкото към 2008 година. Тогава показателят би трябвало да бъде 400 кв.м на 1000 души население - един от най-високите в Европа. В най-големите градове е достигната точката на насищане.

Променя се и структурата на търговията, кварталните магазини преотстъпват място на супермаркетите и хипермаркетите. Според GFK в национален мащаб през 2007 година кварталните магазини заемат 47% от пазара, през 2008 техния дял е спаднал до 40%. За сметка на това растат продажбите в хипермаркетите от 2% на 7% и в супермаркетите - от 26% на 28%. В София предпочитано място за пазаруване на бързо оборотни стоки е супермаркетът и в този формат се реализират над 50% от продажбите. Наблюдава се и увеличени на дела на пазаруващите от хипермаркети. В национален мащаб обаче кварталният магазин остава основно място за пазаруване на хранителни стоки.

Причината за това е все още слабо развитата мрежа от магазини в по-малките градове. През 2006 година делът на продажбите е над 50%, а през 2007 година спада на 36%. В селата над 70% от продажбите принадлежат на кварталните магазини. Една трета от участниците в това проучване ползват автомобили при пазаруването. Слабата мобилност обуславя и основните критерии при избор на място за пазаруване. Водещ фактор е удобното месторазположение - близостта до дома или местоработата. На следващите места са асортиментното разнообразие и ценовото равнище.

Вашият отговор или мнение по темата:

Your name to display (optional):
Конфиденциалност: този е-майл адрес ще бъде ползван само за изпращане на тези нотификации.
Код за проверка срещу спам:
За да избегнете тази проверка в бъдеще, моля влезте или се регистрирайте.

Избрано от нашия блог:

Подобни въпроси

Харесайте ни


...