Амстердам и неговите необикновени музеи

Амстердам, Холандия – наричан още, градът на лалетата, градът на колелата, градът на забавлението, а защо не и градът на необикновените музеи:

Музей на водката

vodka_museum

Може би се питате какво е общото между Амстердам и водката. Е, нищо, само че водката е най-популярната напитка в клубовете, а както вече споменахме Амстердам може да се похвали с доста богат нощен живот. В музея на водката, любителите могат да научат повече за любимото си питие, както и да видят колекция от различни видове.

Национален музей на очилата

Музеят е разположен на етажите на историческа сграда, в която има традиционна оптика. Създаден е благодарение на силната страст на семейство Тойнисен преди около 40 години. Колекцията в музея е изумителна, а историята на очилата е проследена назад до началото на ХІХ век.

Музеят на чантите

Преди десетилетия колекционерката Хендрике Иво си купила стара чанта от 1820 г. Страстта й към старите кожени аксесоари – от портфейли до куфари – не охладняла и с помощта на съпруга и дъщеря си , тя успяла да събереа над 3 000 екземпляра. Г-жа Хендрике решила да сподели колекцията си с обществеността,  чрез музея на чантите, където исторически може да проследите модата при чантите.

Музеят на мъченията

Сигурно си мислите, че това е най-ужасяващия музеи в света, това всъщност е внушение, заради тъмнината вътре. В мусея е документирана човешката жестокост през вековете, където са събрани на на едно място различните уреди за мъчения.

Научният център НЕМО

amsterdam_museum

Музеят се помещава в сграда, имитираща структурата на кораб, под зеления покрив на НЕМО се крият най-невероятните технически и научни изобретения. Това може да се каже, че е Меката на експериментаторите, но не само, тъй като няма посетител който да не остане запленен от „експонатите” в центъра.

Храмът на Венера

Или иначе казано – секс музеят. Това е най-старият секс музей в света.  Тук може да разгледате експонати от древността до наши дни. Може да разгледате  восъчни фигури, стари снимки, картини и др. В музея не се набляга толкова на вулгарността, колкото на сексуалността.

Еротичният музей

За разлига от храма на Венера, Това вече е мястото за по-порнографски „експонати”. Музеят е разположен насред кварталът на Червените фенери.

Музеят на хашиша и марихуаната

Къде другаде да има музей, посветен на тревата, ако не в Амстердам? Музеят на марихуаната представя историята на „индустрията” и разкрива как да се ползва марихуана за медицински цели.

ЗА ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Харесай нашата страница във Facebook:

Коментари