Би ли скочил в кладенеца на Яков?

кладенеца на яков

Въпреки, че изглежда сякаш тези две момчета се хвърлят в бездънна бездна, това не е така, нито пък снимката е колаж. Това е кладенецът на Яков, който се намира в Уимбърли, щата Тексас, САЩ. Диаметърът на този артезиански водоизточник е 4 метра, а дълбочината му 10 метра.  Извира от най-обширната подводна система от пещери в Тексас.

Водата в кладенеца на Яков е толкова чиста и прозрачна, че създава илюзия, че скачаш в пропаст. На „дъното“ на кладенеца започват безкрайни разклонения, които и до днес не са проучени изцяло, именно в тях се крие опасността на кладенеца и по време на изследванията им е имало човешки жертви.

Първата пещера започва на около 10 метра и завършва на 17 метра, добре осветена с много водни растения и риби. Втората пещера е на дълбочина 25 метра, и има изключително тесен и опасен вход. Проходът от втората към третата пещера също е много опасен. Четвъртата пещера е почти невъзможна за достигане, затова местните я наричат девствената пещера, на дъното и има варовикови пластове, които ако бъдат разбутани от водолазите, намирането на изхода ще бъде невъзможно.

Въпреки лошата си слава, кладенецът отдавна привлича учени, водолази и художници.

kladenec

kladenec-qkow-2

kladenec-3

ЗА ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Харесай нашата страница във Facebook:

Коментари