Консумацията на шоколад стимулира концентрацията

shokolad-1

Раздали смес от 60% черен шоколад и Л-летанин ( аминокиселина с ободряващ ефект, съдържа се в състава на зеления чай) на 122 участника на възраст между 18 и 25 г. Веднага след дегустацията и шестдесет минути по-късно било изследвано кръвното налягане и мозъчната дейност на участниците. Констатирано било незабавно понижаване на кръвното налягане.

„Опитните мишки“ били подложени и на електроенцефалография. Това е технология позволяваща изследването на неврофизиологината и електрична активност на мозъка, посредством електроди захванати за черепа. Електроенцефалографията установила, че след консумацията на сместа, се наблюдава по-голяма активност в някои мозъчни зони свързани с вниманието и концентрацията. А активността била проверена и чрез когнитивни тестове.

д-р Стивънс споделя, че „Л-теанинът е впечатляващ продукт, понижаващ кръвното налягане и е свързан с онова, което наричаме алфа вълни в мозъка. Казахме си, че Л-теанинът може да противодейства на свързания с кръвното налягане ефект на повишаване на артериално налягане от консумацията на шоколад в краткосрочен план.“

Предишни изследвания също са показали, че умереното консумиране на шоколад има благоприятен ефект върху здравето. Какаовите зърна съдържат голямо количество антиоксиданти със силни противовъзпалителни свойства.

Важен факт, който трябва да отбележим е, че това изследване е спонсорирано от голям производител на шоколад в САЩ.

ЗА ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Харесай нашата страница във Facebook:

Коментари