Петък 13-ти

petyk13

От незапомнени времена петък 13-ти предизвиква у хората неясно усещане за страх. Мнозина са така втълпени в тази мисъл, че дори не стават от леглото, други пък отменят полетите си и отказват да пътуват въобще, трети пък въобще отказват да си закупят каквото и да било на тази дата, за да не им носи лош късмет.

В резултат моловете, ресторантите и увеселителните заведения остават полупразни, експерти са изчислили, че във Съединените Американски Щати, бизнесът губи повече от 800 милиона долара, тъй като много хора дори отказват да отидат на работа. Учените споделят, че страхът от петък 13-ти измъчва между 17 и 21 милиона американци, като симптомите варират от умерена тревога то тотална паника. Страхът от петък, 13-и е наречен paraskevi dekatria phobia (съчетание от думите петък 13 и страх на гръцки).

Произход

Все още се търсят корените на черния петък, като съществуват няколко основни хипотези:

  • на злото и огъня Локи нахълтал неканен на празненството като 13-ти гост и коварно убил със стрела от имел бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.
  • В древен Рим магьосниците се събирали на групи по 12, защото вярвали, че тринайстият в групата е самият дявол.
  • Според нумеролозите, пък числото 13 страда защото се намира след 12 – има 12 зодиакални знаци, 12 месеца в годината, 12 богове на Олимп, 12 апостоли на Исус, 12 племена на Израел

И тук е моментът да вметнем, че когато човек иска да прави мистични събирания и пресмятания – сметките винаги излизат. И ако решите да направите черна статистика на който и да е ден в годината, ще успеете да намерите също толкова факти, както за петък тринайсти.

Затова  – Пожелавам Ви КЪСМЕТ!

ЗА ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Харесай нашата страница във Facebook:

Коментари