Последният мъжки Северен Бял Носорог с Въоръжена Охрана

nosorog2

Судан е последният мъжки екземпляр от вида Северен бял носорог на планетата. Единственият шанс за продължение на вида е той да се чифтоса със една от двете женски Фату и Наин в парка Ол Пейета в Кения.

За съжаление шансът за продължение на вида е малък, поради възрастта на носорога от 42 години, а усилията за чифтосването му до момента са безрезултатни.

nosorog

Животните са под 24 часова въоръжена охрана. Носорозите са застрашени от бракониери заблудени от вярвания, че роговете им лекуват различни болести. За да се намали опасността за Судан, рогът му е отсечен.

„Тъжни са последствията от човешката алчност. Сега ни се налага да пазим това животно всяка минута. Немислимо е, ако бракониери успеят да убият последните животни от вида“

Северният бял носорог е най-редкият вид африкански носорози. Едно от обясненията за това е, че видът губи обичайните си местообитания в дивата природа на няколко нестабилни държави като ЧАД, Конго и Южен Судан, белязани от военни конфликти и беззаконие. Популацията им през 1960г. е наброявала 2000 и 24 години по-късно през 1984 година, броят на екземплярите е едва 15.

Алтернативата

В надпреварата с времето учените се опитвам да запазят видът. Северният бял носорог не може да се чифтосва със черен носорог, но има шанс това да стане с южен бял носорог, който не е застрашен вид и въпреки, че това е различен подвид и поколението няма да бъде 100% чист северен бял носорог, със сигурност е по-добре от нищо, споделя един от експертите полагащи грижи за Судан.

И все пак все още има надежда за „чисто“ поколение на носорогът Судан от неговите половинки Фату и Наин, с които той споделя 300 хектара заграждения.

ЗА ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Харесай нашата страница във Facebook:

Коментари