Филмът „ОРКЕСТЪР БЕЗ ИМЕ“ е по Истинска История

Филмът „Оркестър без Име“ е вдъхновен от истинската история на група „Тонус“, именно тази група дава старт на кариерите на големи български певци като Здравко Желязков (от Ритон) и Мая Нешкова. Но Здравко и мая не участват в събитията през онова горещо лято на Каваците, дали почва за сюжета на сценариста Станислав Стратиев.

Рени (изиграна от Катето Евро) е вдъхновена от Камелия Войводова. Някогашната група „Тонус“ се състояла от 4 души оркестър, 3-ма духова секция и солисти, а вокалисти на групата станали именно Здравко Желязков и Мая Нешева. Официалният ръководител на група „Тонус“ бил Любен Цветков, но на практика конците дърпал Валентин Пензов – директор на фестивала „Пирин Фолк“, той и до днес споделял с изумление, как сценаристът Станислав Стратиев е разбрал за всички вълнуващи истории, които са се случили на групата през лятото на 1975 година и последствие изиграни от актьорите във филма.

Първото успешно участие на група „Тонус“ е в София – младежки дом „Лиляна Димитрова“, където се извършвал преглед за участие в култовият за онова време фестивал „Ален мак“ в Благоевград. Групата се представя впечатляващо и съответно бива поканена за фестивала.

Именно от този фестивал започват интересните истории на групата – явяват се пияни и се представили отчайващо, но въпреки това с бурни аплодисменти, разказва г-н Пезов.

Официалният ръководител на групата, вече имал популярна песен на дуета на дуета Уордан Марчинков и Стефка Берова, което направило името на групата популярно, но въпреки това – все още без участия, за късмет се явил композиторът Светозар Русинов, който уредил групата да пее в заведение на „Каваците“, с условието групата да тръгне без духовата секция и солистите.

Г-н Пензов трябвало да съобщи лошата новина на Здравко и Мая – че оркестърът трябва да замине без тях за морето, а солист на групата щял да бъде Светлозар Русинов (познат още като Бате Заре), който вече бил спечелил Златния Орфей.

Групата потегля за Каваци, а първия им перипет ги чака на гарата в Бургас, където на перона им струпват уредбите и едва успяват да си ги съберат – в крайна сметка групата и целия инвентар пристига в Каваците в кръчмата която трябва да свирят, но „началникът“ с който имали уговорка се оказал просто домакин, който досущ като във филма не направил нищо и избягал.

С гърбове опрени в стената Пензов предприема друга тактика – задейства партиен секретар, че в Каваци са пристигнали композиторът на Тодор Живков и групата му, а ги посрещнали по такъв начин – нещата веднага били задвижени „от горе“ и групата застава на първоначално оговорения подюм, където пеят 2 месеца.

geroite-na-orkestar-bez-ime-1982[1]

В началото групата не била забелязвана от никой, което вбесило домакина , който ги нахокал с думите, че хората искат нещо по-живо, да ги предразположи към пиене, да оплакнат очи – това довело до появата на сцената, като вокалистка Камелия Войводова – прототип на Рени от филма.

И точно както във филма, след появата на красивата, вокалистка – на домакинът му светнали очите и започнал да я преследва.

Не е известно дали сценаристът Стратиев е бил свидетел на всички тези забавни премеждия, описани във филма или са му били рзказани – никой не знае, но е факт, че сценарият на филма „Оркестър без Име“ е досущ , като историята на група „Тонус“ през лятото на 1975 година.

ЗА ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Харесай нашата страница във Facebook:

Коментари