7 Непознати Дестинации в северна България

046020158905[1]

Познат още като величественият пазител на Дунавската граница „Кастра Мартис“ е късноримска крепост, като част от отбранителни съоръжения на Дунавската граница на римската империя. Този исторически обект се намира в град Кула на 3 км югоизточно от Видин – където Дунавската равнина се слива с последните разклонения на Стара планина.

2. Пещерен манастир „Св. Иван Пусти“

116557562[1]

Пещерният манастир „Св. Иван Пусти“ се намира в Северозападна България, край град Враца. Това е един от най-малките манастири в България, построен на малка поляна върху отвесна скала. Преданието сочи, че именно тук е била отшелническата обител на свети Иван Рилски.

3. „Кастра ад Монтанезиум“ – Антична крепост край Монтана

53142a9458123[1]

Крепостта „Кастра ад Монтанезиум“ е разположена на хълма Калето в северозападния край на град Монтана, от където се разкрива внушителна гледка. Крепостта е построена за да па охранява пътя от река Дунав през Стара планина към Бало море.

4. гр. Чипровци

chiprovski_manastir

Град Чипровци, обл. Монтана е разположен в полите на Стара планина непосредствено до границата ни със Сърбия. Чипровци е старо селище възникнало още по времето на траките. Оттогава датира и рудодобивът по тези земи, което спомага развитието на занаятите и търговията. Градът има своя „златен век“ през XVII в.  – свързан с процъфтяванео на стопанския, културен и духовен живот. През 1624 г. е открито първото светско и висше училище в България именно тук. Чипровският манастир (на снимката) е построен през XX в. и в продължение на девет столетия е бил важно духовно и просветно средище и твърдина при нашествията на татари и маджари през XII в.

5. Водопад „Скока“, Тетевен

vodopad_skoka

Водопадът Скока край гр. Тетевен е приказно и лесно достъпно място през цялата година, има два ръкава – десният е висок 60 м, а левият 30 м.  Слабият дебит на водата позволява на целия скален масив да замръзне, през зимата, и да се практикува ледено катерене.

6. Етнографски комплекс, Враца

etnografski_kompleks_vratsa

Етнографско-възрожденският комплекс „Св. Софроний Врачански“, към Регионален исторически музей гр. Враца, е архитектурно-етнографска музейна експозиция, където животът на предците ни оживява, посредством богата колекция включваща различни елементи на материалната и духовна култура. Комплексът се намира в централната пешеходна зона на гр. Враца

7. Комплекс „Светиниколско училище“, Свищов

свищов-училище[1]

Светиниколското училище се намира в западната част на гр. Свищов. Създадено през 1846 г. от възрожденеца Христаки Павлович-Дупничанин. През годините постройката е изпозлвана за различни цели, но днес изпълнява ролята на многофункционално културно средище, помещава музейна експозиция, провеждат се и различни културни събития и изложби. Светиниколското училище е една от двете запазени училищни сгради, построени през първата половина на XIX в. у нас (другата е „Даскаловница“ в град Елена)

ЗА ОЩЕ ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ - Харесай нашата страница във Facebook:

Коментари